Поставете бишкотите (бисквитите, сухарите, кроканта) в торбичка за замразяване. Затворете я добре и с точилка или стъклена бутилка я разточете няколко пъти. Така ще натрошите на фини парченца бишкотите (бисквитите, сухарите, кроканта), без да се пръснат трохи навсякъде.
Най-популярният начин да проверите дали кексовото тесто е изпечено, е като боднете дървена клечка в най-високата му част. Ако тя остане суха и няма полепнало тесто, то тестото e добре изпечено.
За да проверите дали пандишпаново тесто е изпечено, при лек натиск с пръст еластичната повърхност трябва да се повдига отново нагоре и да не остава отпечатък. Добре изпеченото пандишпаново тесто няма пара и е меко като памук. Ако сте препекли пандишпановия сладкиш, то повърхността му не е еластична, а суха и твърда.
Дребните сладки са изпечени, ако повърхността придобие златист цвят.
При печива с маслено тесто с извара или тесто с мая долната страна е суха и има златист цвят. За да проверите, повдигнете сладкиша с широк нож.
Прецедете конфитюра и го сварете с малко вода. С помощта на четка разнесете сместа върху горещото или охладеното печиво (според рецептата). Глазирането с конфитюрената водна смес помага,глазурата за декорация, която след това използвате, да се задържи върху сладкиша и да не попие в него. Освен това глазирането с конфитюр запазва свежестта на сладкиша за по-дълго време.
Преди да настържете шоколада, го оставете за известно време в хладилника. Добре охладен стъргването с ренде става по-лесно
С вилица потопете всяка сладка в глазурата и оставете да се отцеди върху метална скара.
Масленият крем e подходящ за пълнеж и украсяване на торти, сладкиши, дребни сладки и други печива. Основно се приготвя от масло и пудинг.
Важното при приготвянето му е всички необходими продукти да са с една и съща температура (стайна температура). Това означава, че маслото не трябва да е извадено от хладилника непосредствено преди приготвянето на крема, а да е постояло на стайна температура известно време. Свареният пудинг трябва да е добре охладен, но не и изваден от хладилника, защото при разбъркване маслото може да се пресече или да се разводни.
Още съвети за приготвяне на маслен крем може да видите тук.
Ако са ви необходими само няколко капки лимонов сок, боднете лимона в тясната му страна с вилица и изстискайте, колкото Ви е необходимо. Така целият лимон може да бъде съхранен в хладилника и да го използвате отново след време. Може да използвате и естествената лимонена есенция на Dr.Oetker от класическите ампули.