С конфитюр можете да изрисувате изящни орнаменти върху сметана или кремове на торти. Прецедете конфитюра през цедка, за да стане гладък.
С дървена клечица върху все още меката повърхност на крема начертайте подходящ за повода мотив или с формичка за дребни сладки маркирайки орнамента, например сърце, звезда, снежинка и др. Поставете сладкиша или десерта в хладилника, докато кремът се втвърди. След това напълнете прецедения конфитюр в полиетиленова торбичка или в шприц и запълнете маркирания мотив върху вече втвърдения крем.
Напълнете прецедения конфитюр в шприц или в здраво полиетиленово пликче с отрязано ъгълче и нарисувайте спирала върху повърхността на все още невтвърдения крем на тортата. С остра дървена пръчица или нож внимателно начертайте линии от средата на тортата към краищата и, като всеки път почиствайте клечицата, за да не се размазват жилките на паяжината.
Шприцнете прецедения конфитюр върху все още мекия крем на сладкиша и с дървена клечица начертайте надлъжна лента от край до край. Почиствайте пръчицата при всяка линия.