За пухкави козунаци - сплетете, навийте, завъртете. Открийте тук интересни идеи за бързо и лесно оформяне на любимите козунаци. Сплитането е класически детайл при приготвянето на козунаци. Освен, че допринася за външния вид на печивото, сплитането обогатява козунака в аеро усещане.
Разделете тестото на три равни големи части, оформете три еднакви по дебелина и дължина тестени ленти и поставете една до друга върху работния плот или върху хартия за печене. Притиснете един върху друг горните краища на тестените ленти. Дясната лента (1) преместете над средната (2) в средата. Лявата лента (3) преместете над средната лента (1) и дясната лента (2) прехвърлете на лента(3).
Повторете действията, докато се сплете плитка. Най-накрая притеснете крайщата добре.
Разделете тестото на четири равно големи части, оформете четри еднакви по дебелина и дължина тестени ленти и поставете една до друга върху работния плот или върху хартия за печене. Притиснете едно върху друго горните краища на тестените ленти. Тестената лента (1) прехвърлете под лента (3) над лента (4). Преместете всички тестени ленти една идея надясно, след което вземете най-дясната лента и поставете над лента (3), под лента (4) и над лента (1).
Повторете действията колкото пъти е необходимо, за да се получи плитка, при което винаги започвайте отдясно. Притиснете добре краищата.
Разделете тестото на пет равно големи части, оформете пет еднакви по дебелина и дължина тестени ленти и поставете една до друга върху работния плот или върху хартия за печене. Притиснете едно върху друго горните краища на тестените ленти. Тестена лента (1) прехвърлете над лента (2), под лента (3), над лента (4) и под лента (5). Всички тестени ленти изместете една идея надясно, след това вземете най-дясната лента и поставете над лента (3), под лента (4), над лента (5) и под лента (1).
Повторете действията колкото пъти е необходимо, за да се сплете плитка, при което винаги започвайте отдясно. Притиснете добре краищата.
Пригответе си от тестото 3 фитила с равна дължина. Свържете фитилите в единия им край. Започнете плетенето на традиционна плитка, като започнете от краен фитил (първи или трети). Хващате краен фитил и го поставяте по средата на другите два. Като завършите плитката сложете в кръгла тава и слепете тестото на началото и края на плитката. Намажете козунака с разбито яйце и поставете във предварително загрята фурна.
РЕЦЕПТИ
Открийте интересни и апетитни рецепти и идеи за козунаци, които ще направят трапезата и празника ви още по-уютни, цветни и вкусни.
Вижте всички рецепти тук