Няма спор, че брашното е от изключителна важност при приготвянето на печива и сладкиши. Но замисляли ли сте се някога какво означава типовият му номер? Защо едно брашно е тъмно на цвят, а друго светло и има ли значение дали ще приготвите бисквитки с пшенично или пълнозърнесто брашно? В статията ще откриете отговор на тези въпроси, както и нужно ли е да пресявате брашното, колко време може да го съхранявате, може ли да замените финото с пълнозърнесто и кои брашна са безглутенови. Да започваме!
В търговската мрежа може да откриете брашно от различни видове зърно с различни типови обозначения, каквото например е пшенично брашно тип 405. Колкото повече части от зърното (люспи, ендосперм, зародиш) са смлени в брашното, толкова по-висок е съответният вид номер (тип) и брашното е видимо по-тъмно. Пълнозърнестите брашна нямат типово обозначение, защото всички компоненти на зърното се смилат заедно.
Количеството брашно, посочено в рецептата за печене, не може просто да бъде заменено 1:1 с пълнозърнесто брашно. Тъй като пълнозърнестото брашно има голям дял фибри, в тестото се изисква значително повече течност. Следователно, за пухкав, сочен резултат от печенето, съставките и набухвателите трябва да бъдат съчетани. Тук се препоръчва да се пекат по рецепта.
Днес брашното се пресява фино още в мелниците, в които се произвежда, и се опакова в стандартни опаковки от 1 до 5 кг. Ако се съхранява правилно на сухо, то няма да има досадни бучки и не е необходимо да го пресявате.
Колко дълго може да се съхранява брашното зависи от това колко пълнозърнесто е то, тъй като съдържанието на протеини и мазнини се увеличава, ако в брашното има повече части от зърното. Следователно пълнозърнестите брашна имат кратък срок на годност в сравнение с други брашна и могат да гранясват след няколко месеца, ако се съхраняват на топло. Затова брашното трябва да се съхранява на сухо и не много топло. Светлите брашна могат да се съхраняват до година и половина, но за най-добро качество на печивата съветваме да избирате прясно брашно.
Брашното с нисък типов номер е светло на цвят и богато на нишесте, а брашното от пшеница и спелта е богато на глутен. Светлите брашна са предпочитани за бисквити, сладкиши и бял хляб, защото спомагат за получаване на фини и пухкави тестени структури. По-тъмните брашна и пълнозърнестите брашна пък често се използват в рецепти за сладкиши с пълнозърнести храни и при печене на хляб.
Печене
Печене
Печене
Печене
Печене
Печене
Брашна, съдържащи глутен, не трябва да се използват за печене като част от диета без глутен. Безглутеновите брашна са:
- всички нишестени брашна като това от ориз или царевица;
- пълнозърнести брашна от безглутенови зърна или семена като елда или амарант;
- бобови брашна като соево или нахутено;
- брашна от ядки и семена като бадемово или брашно от тиквени семки.
Тъй като безглутеновите брашна са много различни от пшеничното брашно и брашното от лимец по способността си да се пекат, те не могат просто да бъдат заменени. Въпреки това, на пазара има много добри смеси от брашно за печене без глутен, които обикновено могат да се използват 1:1 вместо пшеничното брашно.
Печене
Десерти
Печене
Печене
Печене
Вече разбрахте какво е значението на типовия номер на брашното, каква е разликата между отделните брашна и как да замените финото с пълнозърнесто.
В част 2 ще откриете повече за това какво брашно да изберете в зависимост от вида десерт или печиво, който искате да приготвите.