Лятото е сезонът, когато с по-дългите дни и неуморното слънце, което ни озарява и топли, у нас се заражда и желанието да се възползваме максимално от дневната светлина и хубавото време. Изобилието от плодове и зеленчуци е навсякъде около нас, а начините, по които можем да консумираме реколтата от собствената си градина, но и не само, са многобройни. Колкото и да ни се иска да похапваме пресни зеленчуци целогодишно обаче, това невинаги е възможно. За щастие, можем да ги консервираме и да отваряме например буркани с туршия дори през зимата.
Хората консервират хранителни продукти от древността, за да подсигурят тяхната дълготрайност. Процесът на стерилизиране спира развитието на вредни за продуктите микроорганизми и запазва вкусовите качества на зеленчуците и храна от растителен прозход. Освен това по този начин се осигурява пълната безопасност на храните за консумиране на по-късен етап.
А има ли по-класическо от кисели краставички в буркан?
В зависимост от зеленчуците, които искате да консервирате, или комбинациите им в различните туршии, може да подберете зеленчуци според сезона им. Няма краен срок да започнете да приготвяте туршии за зимата. Щом зеленчукът е готов за сурово хапване, значи е идеален и за затваряне в буркан.
Винаги може да започнете с любимия и задължителен за почти всички туршии карфиол. Неслучайно именно той е един от основните компоненти за приготвяне на царска туршия.
Полезен календар с информация кога може да се намери съответния зеленчук може да видите тук:
Царската туршия е неотменна за всяка трапеза в празници и делници именно защото вариациите ѝ са многобройни и пасва на всеки вкус. Може да комбинирате червени чушки, зелени чушки, карфиол, камби, моркови, зелени домати и целина по какъвто начин ви е вкусно.
Звездата на селската царска туршия пък е зелето. Може да го добавите и във вашата туршия тази година.
Тънкостите при приготвянето на марината за царска туршия вече могат бързо и лесно да се постигнат с фикса на Dr.Oetker.
Бихте могли да развихрите въображението си и да експериментирате с туршиите, които затваряте за зимата. А защо да ги изключвате от менюто си дори през лятото? Маринатата е лесна за приготвяне с фикса на Dr.Oetker, а идеите и комбинациите от зеленчуци са безкрайни.
Ако си падате по люти чушки, може да затворите чушки халапеньо в буркани. Ако предпочитате по-различни зелени зеленчуци, може да приготвите туршия с бамя. А в случай че сте наистина приключенски настроени, може да опитате и нещо още по-нестандартно — хрупкава туршия с дюли.
С Пикант фикс от Dr.Oetker може лесно и бързо да съхраните зимнината си, като зеленчуците ще останат свежи и хрупкави през цялото време. Маринатата, която се приготвя с фикса, предпазва от плесен и по-нататъшна ферментация и същевременно допринася за чудесния вкус на зеленчуците. Може да изберете между сладко-кисела и букет подправки според предпочитанията и вкусовете ви.
Консервиране
Консервиране
Консервиране
Консервиране
ДОМАШНА ЗИМНИНА
Подгответе се за студените месеци с тези рецепти за хрупкави туршии. Лесни, традиционни или нестандартни — тайната е Pikantfix!
Вижте повече тук