Откъснете листата на розата и ги измийте. Загрейте лимоновия сок, виното и ябълковия сок в тенджера и залейте листенцата от роза. С помощта на супена лъжица, натиснете розовите листенца в течността. Захлупете с капак и оставете мин 12 ч в хладилник.
Почистете и измийте ягодите. В подходящ съд за варене ги пасирайте.
Махнете листата роза от течността. Добавете течността към ягодите. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги прибавете към плодовата смес като разбъркате много добре. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След като сместа заври, прибавете останалата захар. След като отново кипне, конфитюрът трябва да ври още около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание можете да отстраните пяната.
Отстранете конфитюра от огъня и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу за около 5 мин.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране