Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги, добавете останалите продукти и бъркайте с миксера първо на най-ниската, а после на най-восоката степен до получаването на гладко тесто. Разстелете го в намазнена тава или форма за торта с диаметър 26 см и го надупчете многократно с вилица. Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 20 минути. Извадете и оставете да изстине.
Разбийте яйцата с миксер на най-високата степен за 1 минута, добавете при непрекъснато бъркане за още 1 минута захарта и продължете да разбивате още 2 минути. Смесетe брашното с бакпулвера и пудинга, пресейте ги и разбъркайте сместа на ниска степен. Разстелете сместа в предварително измитата форма за торта (диаметър 26см), като намазните само дъното и я застелете с хартия за печене. Печете в загрятата фурна на същата температура 180°C около 20 минути. Когато готовият блат изстине го разрежете хоризонтално на две части.
В почистената форма за торта сложете блата от тесто 1, намажете го с ягодовия конфитюр, покрийте го с долния от другите два блата, с разреза нагоре и леко го притиснете.
Измийте, почистете и нарежете на дребни кубчета ягодите. Сложете желатина в купичка с малко вода, за да набъбне. Киселото мляко, захарта, ванилената захар, кората и сока от лимона разбийте с миксер до хомогенен крем. Разбийте сметаната, докато се сгъсти. Загрейте и разтворете на водна баня или слаб огън желатина, без да го оставяте да кипне. Смесете го с 4 с.л. от крема, разбийте и тогава го добавете към останалата смес, разбъркайте, добавете сметаната и накрая добавете и леко разбъркайте и ягодите. Изсипете пълнежа във формата за торта, загладете и поставете другия блат, натиснете леко и оставете тортата за минимум 3 часа в хладилника.
Почистете, измийте, подсушете, нарежете на филийки ягодите и ги наредете върху тортата като керемидки върху покрив. Накиснете желатина в малко вода, за да набъбне (около 5 мин.), добавете останалата вода и захарта и след това го загрейте на водна баня и полейте внимателно върху плодовете, за да не прелее над ръба на сладкиша. Разбийте сметаната, намажете с нея тортата отстрани и прилепете филираните бадеми. Оставете за известно време в хладилник.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене