Измийте, почистете и нарежете ягодите на ситно. Обелете и нарежете на ситно лука. Обелете джинджифила и го нарежете на много ситно. Пиперът се счуква едро с хаванче. Сварете бурканите и винтовите капачки или ги изплакнете с много гореща вода.
В тенджера смесете 2 с.л. от захарта със съдържанието на пакетчето Гелфикс и разбъркайте, за да се смесят. Към сместа добавете ягодите, лука, джинджифила, оцета, солта, пипера. Поставете всичко да заври, като разбърквате от време на време. След като кипне, добавете останалата захар и вънете на котлона. Оставете отново да заври и гответе още 5 мин.
Направете тест за желиране: сложете 1-2 чаени лъжички от горещото чътни в чиния. Ако няма желаната консистенция, продължете да готвите още минута.
Подправете чътнито със сол и веднага го напълнете до ръба в подготвени бурканчета. Затворете ги с капачки, обърнете ги веднага и ги оставете да престоят така около 5 минути.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране