Загрейте предварително фурната до 170°С или 160°С с вентилатор. Покрийте квадратна форма 20х20 см с хартия за печене с дълги ръбове, за по-лесно изваждане на сладкиша от формата.
Разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете яйцето и есенцията ванилия и разбийте, докато се усвоят напълно. Добавете лимоновия сок и разбийте, без да се притеснявате, че може и да не се поеме веднага от сместа.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта и ги добавете към течните съставки, като разбърквайте, докато се смесят. Добавете шоколада и ягодите и внимателно разбъркайте. Разпределете сместа в тавата възможно най-равномерно и загладете внимателно.
Печете 30-35 минути, само докато краищата започнат да стават златисти и центърът се стегне - не препичайте сладкиша, за да не изсъхне прекалено. Клечка за зъби, забодена в центъра, трябва да бъде влажна, но не мокра. Оставете готовото блонди да изстине върху решетка.
Нарежете ягодите за глазурата и пасирайтте, след което прецедете пюрето през цедка. Разбъркайте заедно захарта, 1 с.л. от ягодовото пюре и лимоновия сок до гладка смес.
Ако глазурата е твърде рядка, добавете малко повече пудра захар, ако е твърде гъста, добавете още малко лимонов сок.
Покрийте изстиналото блонди с глазурата и оставете глазурата да стегне преди да го нарежете.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти