Разбийте маслото с миксер на крем и постепенно при непрекъснато бъркане добавете захарта и ванилената захар до получаване на хомогенност. Едно по едно разбийте яйцата в сместа, всяко по около 1/2 мин. на най-висока степен. Смесете брашното с бакпулвера и редувайки с млякото ги разбъркайте в тестото с миксер на средна степен.
Разстелете и загладете тестото в предварително намаслената форма за торта с диаметър 26 cm и печете около 20 мин. в средната половина на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане свалете пръстена на формата и обърнете блата върху застлана с хартия за печене метална скара и оставете да изстине. Отлепете горния лист хартия, поставете блата върху тортена чиния и около него него сложете измития и подсушен пръстен на формата.
Половината от измитите и почистени ягоди намачкайте на пюре, а останалата половина нарежете на малки кубчета. Объркайте добре ягодовото пюре, плодовото мляко и захарта.Накиснете желатина в 50ml вода, докато набъбне, след което го разтворете на водна баня без да го оставяте да кипне! Разбъркайте около 4 с.л. от ягодовата смес в разтворения желатин и след това го прибавете към останалата ягодова маса. Когато кремът започне да се желира, внимателно разбъркайте в него и предварително разбитата на твърд сняг сметана и парченцата ягоди. Разпределете ягодовия крем връху блата, загладете и оставете тортата за 4 часа в хладилник.
Измитите и почистените ягоди разрежете на половинки и разпределете върху повърхността на сладкиша. Прецедете кайсиевия конфитюр с цедка и го кипнете за кратко, след което с него намажете ягодите.
Отделете внимателно пръстена от тортата с помощта на остър нож. Разбийте сметаната на твърд сняг, напълнете я в шприц или полиетиленово пликче с отрязано връхче около 5 mm и украсете страните на тортата. Най-накрая поръсете с накълцан шам фъстък.
Свързани рецепти
Печене
Печене