Измийте ягодите, махнете листенцата, нарежете ги на дребни парченца и претеглете 1 кг. Измийте ментата, нарежете я на дребно и отделете 3 с.л.
Смесете ягодите, ментата и лимонената киселина в подходящ за варене съд. Разбъркайте 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Класик 1:1 и ги прибавете към плодовата смес.
Сложете конфитюра да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3 – 5 минути при непрекъснато бъркане.
По желание можете да отстраните пяната. Свалете конфитюра от огъня и веднага го разсипете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 минути.
Забележка: Прибавянето на мента намалява трайността на конфитюра.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране