Измийте и почистете касиса, оставете да се отцеди и изстискайте сока от плодовете - отделете точно 250 ml. Измийте и почистете ягодите, оставете ги да се отцедят и ги нарежете на дребно.
Смесете ягодите, сока от касис и лимонената киселина в подходящ съд за варене. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги прибавете към плодовата смес.
Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3 – 5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната.
Свалете сладкото от огъня и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете добре бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете около 5 мин.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране