Загрейте предварително фурната на 170 °C на долен и горен нагревател. Изсипете в голяма купа маслото, кафявата и ванилена захар и разбийте с миксер, докато сместа стане кремообразна.
Разбийте в друг съд яйцата едно по едно и след това добавете ябълковото пюре. Изсипете ги при първата смес. Смесете брашното с бакпулвера, содата и канелата, пресейте ги, след което ги прибавете към сместа за блатовете.
Измийте, подсушете и обелете ябълките, като отстраните сърцевината и семките. Настържете плодовете на ситно и ги прибавете към тестото.
Изсипете тестото в намазнена форма с подвижен ринг (диаметър 18 см), която предварително сте застлали с хартия за печене. Загладете тестото и печете на средния рафт на фурната за около 50 минути. Може да се наложи да покриете тортата с метално фолио за печене след 35-тата минута, за да не стане блатът твърде тъмен.
Оставете блата да се охлади напълно и го нарежете на три равни хоризонтални части.
В купа изсипете ваниловата есенция заедно с мекото масло, солта, пудрата захар и лимонената киселина и разбийте с миксер до кремообразна текстура.
Обелете ябълките, отстранете сърцевината и семките и ги нарежете на ситно. Карамелизирайте захарта в тиган на среден огън. Добавете плодовете и канелата, покрийте и гответе на умерен огън за около 10 минути, като разбърквате компота от време на време.
Сиропирайте първия блат с компота и парченца ябълки. Нанесете около 4 супени лъжици маслен крем върху блата, след което поставете втория блат и така действайте и със следващия блат. Оставете тортата да се охлади за 1 час в хладилник.
През това време нарежете на ситно кувертюра и го разтопете на котлона. Изсипете шоколада в пош и нарисувайте емотикони или фигурки по ваш избор върху найлоново фолио. След това охладете фигурките за 10 минути.
Разстелете останалия маслен крем върху горната и страничната част на тортата с помощта на шпатула. Извадете емотиконите от хладилника малко преди сервиране, внимателно ги отлепете от найлоновата повърхност и декорирайте тортата с тях. За финал я поръсете със захарните звезди.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти