Обелетеябълките, нарежете гина четвъртиниислед това на филийки. Нарежете марципана на кубчета.Разтопетемаслото,меда, захарта ифинес аромат лимонови коричкив тиган на средна температура. Добаветекубчетата марципан иоставете да заври. Добавете нарязанитеябълкииоставете да се варят около 5минна слаб огън. Оставетеябълковатасмес да изстине.
Пресейте брашното с бакпулвера в купа. Добавете останалите продукти и разбийте всичко с миксер първо на ниска степен за кратко, а след това на висока до получаването на гладко тесто. Разточете 2/3 от тестото и застелете с него долната част на намаслена кръгла форма за торта с ринг (с диаметър Ø 28 см). Поставете ринга и го закопчайте. Останалото тесто раточете на дълго руло и поставете по страните на ринга като го притиснете, така че да не е по-високо от 3 см. Поръсете сладкиша със смлените бадеми и канела и оставете в хладилник докато приготвите пълнежа.
Смесете пудинга със захарта и 100 г от сладкарската сметана. Налейте останалата сладкарска сметана в тенджера и разбъркайте в нея заквасената сметана и поставете да заври. След това добавете пудинга, разбъркайте и върнете на огъня за кратко, докато се сгъсти. Разбийте яйцата в купа и налейте в пудинга на тънка струя като разбърквате енергично.
Нарежете марципана на кубчета. Смесете всички съставки и разбийте с миксер с куки за тесто.
Разстелете ябълковата смес върху охладеното тесто. Налейте пудинга отгоре и поръсете с поръската. Печете 90 мин в долната половина на предварително загрята фурна на 160°C при горен и долен нагревател или при 140°C при горещ въздух.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади 10 мин.върху решетка. Извадете го от формата и поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене