Измийте ябълките и сините сливи, оставете ги да се отцедят и ги почистете от дръжките, семките и костилките. Обелете ябълките и ги полейте с изстискания половин лимон, за да не покафенеят. Претеглете точно 500 г ябълки и 500 г сини сливи.
Смелете сливите на пюре, а ябълките нарежете на дребни парченца. Смесете плодовете в подходящ съд за варене. Объркайте съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 с 2 с.л. захар и го прибавете към плодовата смес. Добавете пръчиците канела и рома. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3 – 5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната.
След това веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета, като отстраните пръчките канела. Затворете добре бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 мин.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране