Отцедете маслините от водата и отделете 7 от тях настрана, а останалите нарежете на четвъртинки или половинки.
Смесете брашното със сухата мая и солта в купа. Добавете зехтина и водата. Омесете всичко с миксер първо на най-ниска степен, след това на най-висока за 5 минути, за да се оформи гладко тесто. Покрийте и оставете тестото да втаса на топло място.
Застелете тава с хартия за печене и загрейте фурната.
Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: около 200 °C
Температура на фурна с вентилатор: около 180 °C
Набрашнете плота и омесете тестото за кратко. Разточете го на във формата на правоъгълник (около 40 х 30 см). Разпределете ситно нарязаните маслини равномерно върху тестото, като оставите около 1 см около ръба. Навийте тестото стегнато от дългата страна. Хванете краищата на точилката и ги завъртете няколко пъти, за да оформите "коренче". Поставете останалите цели маслини в тестото и ги натиснете. Поставете рулото върху тавата за печене и го оставете да втаса отново, докато хлябът видимо се увеличи.
След това е готов за печене.
Време за печене: около 40 Минути
Оставете маслинения хляб да изстине върху решетка.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене