Измийте ягодите, нарежете ги на ситни парченца и претеглете 1 кг. Сложете ги в подходящ за варене съд. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и прибавете към плодовете.
Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След като сместа заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Върнете отново на огъня да кипне и оставете да ври още около 3-5 минути при непрекъснато бъркане. Разбъркайте в сместа и лимонената киселина и оставете още една минута да ври. По желание можете да отстраните пяната. Разпределете горещия конфитюр в предварително измитите и подсушени бурканчета. Оставете едно бурканче за сладкиша.
Затворете ги и обърнете с капачката надолу за около 5 минути.
Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Отделете белтъците от жълтъците в купа на миксер. Разбийте белтъците със захарта с миксер на твърд сняг. След това добавете един по един жълтъците, като продължавате да разбивате. Започнете да добавяте брашното постепенно с помощта на сито и разбърквайте внимателно с шпатула, като внимавате да не спадне обема. Накрая добавете бурбонската ванилова захар. Изсипете сместа в тавичка с диаметър 26 см. Печете на 150°C при горен и долен нагревател за около 15 мин.
След като се изпече оставете блата да се охлади бавно и постепенно на леко отворена фурна.
В купа добавете млякото след това двете пакетчета Крем Оле ванилия. Разбивайте за около 3-4 мин първо на висока степен, след това на ниска степен. След това добавяйте лъжица по лъжица от крема сиренето и продължете да разбивате на бавни обороти.
Срежете напълно изстиналия блат на две хоризонтално. Може да използвате дълъг нож за хляб или здрав конец, като предварително се направили разрези на блата и след това прокарате конец. Намажете с ивици крем, след което в празните пространства добавете лъжици от сладкото. Поставете втория блат отгоре и притиснете отгоре. Оставете в хладилника да се охлади за кратко.
Разбийте студената сметана на твърд сняг и добавете няколко лъжици от крема. С помощта на пош направете сметанови шарки и в средата намажете с ягодово сладко.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене