В купа смесете брашното, захарта, сухата мая, настърганата кора от лимон и солта. Отделно в касерола затоплете прясното мляко и маслото, докато маслото се разтопи. Сместа не трябва да завира.
Изсипете топлото мляко с масло при сухите продукти. Добавете и яйцето. Замесете меко и еластично тесто. Може да отнеме 10-15 минути месене с миксер (куки за тесто). Поставете тестото в леко намазнена купа. Покрийте с кърпа или свежо фолио и оставете да втаса на стайна температура за около 2 часа до удвояване на обема си.
Докато тестото втасва, може да приготвите захарния сироп, с който да намажете готовите питки. След като тестото е втасало, претеглете и го разделете на 10-12 равни части. Разточете всяка на продълговат лист (правоъгълник). Намажете с шоколадовата плънка и поръсете с шам фъстък.
Завийте на руло по дължина. С помощта на остър нож разрежете през средата, като оставите единия край неотрязан. Усукайте на фитил с отрязаната част нагоре и оформете възелчета или гевречета. Пригответе си тава, като я застелете с хартия за печене. Подредете питките на разстояние една от друга. В тава по максимум 6 броя.
Покрийте с фолио и оставете да втасат за около 45-60 минути. Включете фурната да загрява на 180 С. Намажете втасалите питки с разбито яйце и печете за около 20-25 минути. След изпичане, извадете от фурната и оставете леко да изстинат, а след това намажете със захарния сироп и поръсете с натрошен шам фъстък.
Сипете водата и захарта в съд и сложете на котлона да заврат. Нека сместа ври за около 3-4 минути и свалете от огъня. Оставете я да изстине напълно.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Добавете какаото, пудрата захар и есенцията ванилия и разбъркайте до еднородна смес. Отделно натрошете обеления шам фъстък.
Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене