Загрейте фурната на 180°С. Подгответе 20-22 см форма за печене, като
намажете стените с масло, а дъното покриете с хартия за печене.
Смесете в купа брашното, нишестето, бакпулвера и солта и разбъркайте. Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно и продължете да разбивате, докато сместа увеличи обема си. Добавете есенцията ром, бурбонската ванилова захар и смлените бадеми, разбъркайте. Добавете смесените сухи съставки и объркайте с шпатула.
Разпределете сместа в подготвената форма и загладете повърхността. Печете в средата на фурната около 35-40 мин, като проверите за готовност с дървено шишче. Оставете блата да се охлади за пет минути във формата, след което извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. След като блатът изстине, го нарежете на малки квадратни парчета.
Пригответе крема според указанието, но със 700 мл мляко. Охладете леко. През това време разбийте сметаната и я добавете към крема, като внимателно разбърквате.
Разбийте в отделен съд и другата част от студената сметана.
В голяма стъклена купа за трайфъл сложете на дъното част от шоколадовия крем. Отгоре подредете парченца блат. Върху тях сипете част от разбитата сметана и подредете върху нея част от половинките череши. Редувайте по този начин продуктите, докато свършат, като завършите със сметана. Приберете в хладилника за няколко часа. Преди да сервирате украсете с цели череши.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене