Намажете форма за торта с диаметър 26 см и застелете с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 °C на горен и долен нагревател или 160 °C на вентилатор.
Разбийте яйца на крем в купа на най-висока степен за мунута. Смесете захарта и ванилената захар и добавяйте към яйцата в продължение на минута като разбивате. Разбивайте още 2 мин. Смесете брашното с бакпулвера и царевичното нишесте и разбъркайте на ниска степен. Разпределете тестото в подготвената форма за торта.
Печете в долната половина на загрятата фурна за 25 мин.
Отделете страните на изпечения блат от ринга на формата и обърнете върху кухненска скара, застлана с хартия за печене и оставете да се охлади. След това отделете хартия, с която сте изпекли блата. Разрежете напълно охладения блат хоризонтално на две.
Начупете кувертюра и го разтопете на слаб огън на водна баня. Поставете долния блат в тортена чиния и намажете с разтопения кувертюр. Поставете почистен тортения ринг, с който сте пекли блата отгоре.
Накиснете желатина според указанието на опаковката. Сварете пудинга според указанието на опаковката със захарта и млякото. Оставете леко да се охлади и разбъркайте една лъжица от него в желатина. След това разбъркайте желатиновата смес към пудинга. Оставете да се охлади напълно, като разбърквате от време на време. Накрая добавете маскарпонето.
Накиснете желатина според указанието на опаковката. Почистете малините. Пасирайте малините със захарта, лимоновите корички и ликьора. Разтворете желатина според указанието на опаковката на водна баня. Разбъркайте около 4 с.л. от малиновото пюре с помощта на телена бъркалка в разтворения желатин, едва тогава разбъркайте останалото пюре. Добавете и останалите малини и намажете сместа върху намазния с кувертюр блат. Намажете крема с маскарпоне върху малините и поставете втория блат. Оставете тортата за поне 3 часа (най-добре за една нощ) в хладилника.
Разбийте млечната сметана и ванилията с миксер на висока скорост до твърдост. Намалете скоростта до средно-ниска и започнете да добавяте пудрата захар – по една супена лъжица наведнъж. Продължавайте да разбивате, докато се образува хубав и плътен крем.
Свалете ринга на формата и намажете всички страни и повърхността на тортата. Украсете с отделените малини и листенцата маточина.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти