Намажете с масло две форми за печене с диаметър 18 см и поставете на дъното кръг хартия за печене.
Метод 1. В голяма купа сипете захарта и мекото масло и разбийте с миксер на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате след всяко, докато се поеме от сместа.
Спрете миксера и добавете брашното, пресято с бакпулвера и солта. Объркайте леко с шпатула. Накрая прибавете млякото лъжица по лъжица, докато сместа стане по-мека.
Метод 2. Смесете в купа яйцата, маслото, захарта, брашното, бакпулвера, солта и млякото и разбийте с миксер, докато получите гладка, мека смес.
Загрейте фурната до 170 градуса. Разделете сместа в двете форми (претеглете на везна, за да получите равни по дебелина блатове), заравнете повърхността и изпечете за около 20-25 мин, докато бухнат и повърхността стане златиста.
Извадете, оставете да изстинат във формите за няколко минути, след което извадете върху решетка, отстранете хартията и оставете да изстинат напълно, преди да преминете към сглобяване на тортата.
Ако предпочитате него за тортата, намажете първия блат със сладкото, поставете втория блат. Отгоре поръсете с пудра захар.
Ако изберете него за тортата, разбийте мекото масло, докато стане пухкаво, добавете пудрата захар и есенцията ванилия. Разпределете масления крем върху повърхността на първия блат. Отгоре разпределете сладкото и покрийте с втория блат. Поръсете с пудра захар.
Нарежете няколко ягоди на дребно и ги смесете с 1 ч.л. от захарта. От останалите ягоди нарежете една част на половинки или четвъртинки, другите оставете цели.
Смесете останалата пудра захар с 2 с.л. от сладкото и всичкия лимонов сок, за да получите гъста глазура. Разбийте в купа сметаната до средно твърди връхчета, не прекалявайте, защото при шприцоването тя ще се сгъсти още.
Пресипете в пош с кръгъл или звездовиден накрайник. Намажете първия блат със сладкото, отгоре шприцовайте половината от разбитата сметана. Поръсете със ситно нарязаните ягоди и поставете втория блат. Шприцовайте останалата сметана и подредете целите и разполовените ягоди върху нея. Полейте с ягодовата глазура.
Пригответе плодовете: смесете захарта, лимоновия сок, есенцията ванилия и ментата и разбъркайте. Смесете с плодовете и оставете в хладилник за 30 мин.
Пригответе крема: Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с ¼ по-малко мляко. Накиснете желатина в студена вода и щом набъбне, го смесете с топлия пудинг. Охладете.
Разбийте сметаната и я добавете към охладения крем (ако трябва първо го разбийте с миксер). Смесете добре, пресипете в пош и шприцовайте половината върху първия блат. Отделете част от плодовете за украса, останалите поставете върху крема. Поставете втория блат, шприцовайте останалия крем и украсете с отделените плодове.
Последвайте Людмила Слокоски и блога ѝ Salted Lemons за още апетитни рецепти.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене