Загрейте фурната до 170 ℃. Намажете с масло дъното и стените на тортените форми (диаметър 18 см) и ги покрийте с хартия за печене - на дъното поставете кръг, а по стените - лента. Ако се притеснявате, че сместа може да прелее, поставете лента по-високо от борда на формата.
Пресейте в купа брашното, бакпулвера, солта и кората от лайм и разбъркайте добре. Смесете със смлените ядки и разбъркайте, оставете настрана. Смесете млякото, сока от лайм, розовата вода, есенцията ванилия, шафрана (или куркумата) и добавете няколко капки зелена боя за кулинарни цели, ако искате да получите по-наситен зелен цвят на блатовете. Разбъркайте и оставете на плота за десетина минути.
В купа разбийте мекото масло и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Прибавете една трета от брашнената смес, разбъркайте, прибавете половината мляко, разбъркайте отново, нова една трета от брашнената смес, останалото мляко, и завършете с останалата брашнена смес.
Пресипете сместа в подготвената форма (ако използвате две форми, претеглете количествата на везна, за да имате равни блатове) и изпечете. Ако правите тънки блатове, ще се изпекат за около 25 мин, но ако са в дълбоки форми - за около 40 мин. Към края на времето проверете за готовност с дървено шишче - забодете в средата на блата и ако го извадите чисто, блатът е готов.
Извадете блатовете от фурната и оставете да се охладят във формите за около 5-6 мин. След това извадете внимателно и охладете напълно върху решетка. Преди да ги режете (ако печете в дълбоки форми, или ако са се надули отгоре), ги изстудете за няколко часа в хладилник.
Сложете малините и захарта в касерола и кипнете. Щам заврат и отделят сок, заделете част от сока за оцветяване на крема и прибавете нишестето към останалото количество плодове. Разбъркайте добре и гответе 2-3 мин. Свалете от огъня и оставете да изстине.
Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но само с 600 мл мляко и 200 мл сметана, отделения от малините сок и няколко капки червена боя, ако желаете по-силен розов цвят.
Щом се сгъсти, свалете от огъня, прибавете начупения бял шоколад и разбъркайте, докато сместа се изглади. Разделете в два съда и покрийте с фолио. Оставете едната половина от пудинга настрана да изстине до стайна температура (не прибирайте в хладилник).
Разтворете желатина в 1-2 ч.л. студена вода и щом набъбне, го добавете в купата с още топлия пудинг, разбъркайте добре и охладете крема до стайна температура. Разбъркайте маскарпонето в купа и добавете пудинга с желатин към него, като разбърквате с телена бъркалка. Прибавете 3-4 с.л. от изстиналия пудинг към желето от малини и разбъркайте.
Започнете сглобяването на тортата. Ако сте пекли блатовете в дълбоки форми, разрежете ги с дълъг нож за хляб на две части по хоризонтала. Ако имат подути капачета, изрежете ги с нож, като запазите отрязаното.
В чиния сложете 1 с.л. крем от пълнежа, поставете отгоре първия блат и затворете с ринг за торти, облечен с ацетатна лента. Нанесете върху блата ⅓ от крема за пълнежа, отгоре поставете ⅓ от малиновия пълнеж (не го нанасяйте до ръба). Поставете втори блат и редувайте продуктите, докато свършат и поставите четвъртия блат.
Охладете тортата за поне 30 мин, най-добре 2 часа, за да може кремът да стегне добре. В това време пригответе крема за измазване на тортата отвън. Разбийте мекото масло с пудрата захар на пухкав крем и започнете да добавяте по малко от втората част от пудинга, докато получите мек и гладък маслено-млечен крем.
Извадете охладената торта от ринга и измажете внимателно отстрани и отгоре с крема. Декорирайте с малини, шамфъстък и листенца от рози, а в основата - с трохи от блатовете. Приберете за още няколко часа в хладилника, за да нарежете по-лесно десерта.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене