Смесете олиото, киселото мляко, яйцата и захарта в купа. Разбъркайте с телена бъркалка, докато всичко се смеси. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, лимоновата кора и маковите семена, разбъркайте и добавете към течните съставки. Объркайте с шпатула, докато всичко се смеси. Разделете сместа в три 18 см форми, намазани с масло и дъната постлани с хартия за печене.
Печете на 170 С за 15 мин. Можете да използвате и 1 дълбока форма, но тогава времето за печене ще бъде минимум 45 мин. Проверявайте за готовност с дървено шишче - то трябва да излезе чисто. Извадете блатовете от формите, отстранете хартията и поставете върху решетка, за да изстинат. Ако сте използвали една форма за печене, изстудете блата за няколко часа в хладилник, преди да го нарежете.
В касерола смесете яйцата, жълтъците, лимоновия сок, кората (ако слагате) и меда. Разбъркайте до хомогенност. Добавете нарязаното масло и сложете съда на котлона. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. Гответе, като разбърквате със силиконова шпатула, докато кремът се сгъсти (около 6-8 мин). Дръпнете от котлона и пресипете в студен съд. Имайте предвид, че лимоновият крем ще продължи да се сгъстява, докато изстива. Охладете напълно, преди да сглобявате тортата.
Пригответе пудинга по указанията на опаковката, но с половината мляко и захар. Оставете да се охлади. Преди да го смесите с останалите компоненти го разбъркайте добре, за да го омекотите.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта за 3-4 мин, докато стане пухкаво. Започнете да добавяте по малко от разбърканото крем сирене и от пудинга, като ги редувате и не спирате миксера. Когато свършите продуктите, трябва да получите пълна купа с лек, пухкав крем.
Разделете сместа на три части. Едната част поставете в пош, с нея ще направите бордове между блатовете. Добавете маковите семена в другата част, ако ще слагате, и разбъркайте, за да се разпределят равномерно - това е кремът за измазване на тортата.
Поставете първия блат върху поставка за торта, нанесете слой млечен крем и направете борд от крема в поша. Напълнете средата с лимонов крем и подредете отгоре шепа малини. Поставете втория блат и повторете същото. Завършете с третия блат. Ако ви е останал крем в поша, изтискайте го върху тортата и измажете отгоре и отстрани на тънък слой, за да фиксирате трохите.
Приберете тортата в хладилник за 20 мин. След това я измажете внимателно с крема с маковите семена - отгоре и отстрани. Приберете в хладилник за поне 6 часа.
Декорирайте преди поднасяне с лимоновите резени и още малини. Тъй като тортата не е много сладка, при поднасяне можете да полеете с още течен мед за допълнителна сладост и аромат.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене