Загрейте фурната на 170°С. Намажете с масло дъното на дълбока 20 см форма за печене и поставете кръг хартия.
Смесете в купа брашното, бакпулвера, какаото и солта, разбъркайте и оставете настрана. Разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем, на тънка струйка добавете олиото, като не спирате миксера. След това добавете сметаната, разбъркайте отново. Пресейте в купата смесените сухи съставки и объркайте с шпатула.
Пресипете в подготвената форма и изпечете в средата на фурната за около 50-55 мин, докато при проба с дървено шишче то излезе навън чисто, най-много с някоя полепнала троха. Изчакайте 5-10 мин и извадете блата върху решетка. Щом изстине достатъчно, завийте с фолио и приберете в хладилник за една нощ.
Обелете и почистете крушите от семките. Поставете ги в подходящ съд, залейте с избраната течност и гответе на тих огън, без да завират, докато омекнат достатъчно. Извадете в чиния и охладете.
Пригответе крема на описанието на опаковката, като сложите сметаната и млякото да се загреят, и добавите към тях разтворения в малко мляко пудинг. Гответе на тих огън, като разбърквате, докато кремът се сгъсти. Пресипете в студен съд, и ако ще слагате, добавете набъбналия желатин (не е нужно да го втечнявате) и разбъркайте. Покрийте плътно с фолио и оставете да изстине. Добавете нарязани на парченца круши и запечени бадеми и объркайте отново.
За да сглобите тортата, разделете мислено блата на три и с дълъг назъбен нож за хляб отрежете платка с дебелина 1/3, която ще послужи за дъно на тортата. От останалите ⅔ изрежете пръстен с подходяща дебелина за стена на тортата. Останалата част разрежете на две и нарежете на еднакви кубчета.
Поставете дъното и пръстена едно върху друго в чиния и стегнете с ринг, за да избегнете изкривяване. Напълнете тортата с крема, а отгоре натрупайте колкото можете от какаовите кубчета. Останалите количества крем и кубчета подредете в чаши. Приберете в хладилник за няколко часа, преди да режете тортата.
При сервиране поръсете с още малко запечени бадеми.
Тази рецепта споделя с нас Луиз от кулинарния блог Salted Lemons.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене