Първо пригответе пудинг кремa, защото той трябва да изстине и стегне, преди да го смесите със сметаната.
Сложете млякото в касерола и го загрейте. Дръпнете от огъня. В купа разбъркайте захарта и пудинга и смесете с част от топлото мляко,. Добавете останалото мляко, пресипете сместа обратно в касеролата и гответе на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Разбърквайте постоянно, за да не загори.
Дръпнете от огъня и оставете леко да изстине. През това време залейте желатина с 2-3 с.л. вода и оставете да набъбне. Прибавете го към топлия крем и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Прибавете и есенцията ванилия, пресипете в студена купа и покрийте плътно повърхността с прозрачно фолио. Охладете.
Тестото за бриош не е особено трудно и ако имате миксер, който да свърши работата вместо вас, ще стане и доста бързо.
Разтворете маята в топлото мляко, прибавете захарта и лъжица от брашното, разбъркайте и оставете да се активира за десетина минути.
Сипете брашното в купата на миксера, добавете солта, яйцата, сместа с активираната мая и пуснете миксера. Месете, докато тестото се събере на топка. Започнете да прибавяте мекото масло парченце по парченце, докато тестото поеме цялото количество. Оформете тестото на топка и оставете да втаса в намаслена купа, покрита с фолио, докато удвои обема си - около час, или повече в зависимост от температурата в помещението. На този етап можете да приберете тестото в хладилника за няколко часа (до 12 часа) - втасването на студено само ще подобри вкуса на десерта.
Когато тестото е готово, оформете на топка и поставете на дъното на намазана с масло 24 см форма (или отделете тесто колкото за две питки - около ¼ от цялото количество и използвайте 20 см форма). Оставете да втаса втори път за около 30-40 мин.
Сложете в касерола маслото, меда, захарта и сметаната и загрейте, докато кипне. Дръпнете от котлона и прибавете бадемите, разбъркайте. Дръжте на топло, защото ако изстине, сместа ще се втвърди - добре е да я използвате скоро след приготвяне.
Когато тестото е готово за печене, разпределете отгоре бадемовия топинг - най-лесно става с две лъжички.
Печете в загрята до 175℃ фурна за около 25-35 мин, докато повърхността на сладкиша стане златисто кафява и лъскава. Извадете от фурната, оставете да изстине за 10 мин във формата и извадете да се охлади напълно върху решетка.
Когато блатът е изстинал напълно, разрежете го на два блата по хоризонтала с дълъг назъбен нож. Тъй като карамеленият топинг ще се втвърди при изстиване, добра идея е да нарежете предварително горния блат на триъгълници.
Разбийте с миксер стегналия крем-пудинг с желатин. Разбийте в друга купа студената сладкарска сметана. Смесете част от нея с крем-пудинга, за да го омекотите. Добавете останалата сметана, разбъркайте и продължете да разбивате с миксера, за да се смеси добре.
Поставете долния блат в чиния за сервиране, стегнете го с ринг за сглобяване на торти. Разпределете отгоре крема (може да не слагате цялото количество, защото е доста - остатъка сипете в чаша и му се насладете отделно). Загладете повърхността и подредете отгоре нарязаните триъгълни парчета от горния блат. Оставете за малко на студено и торта "Биненщих" е готова за сервиране.
Тази рецепта споделя с нас Луиз от кулинарния блог Salted Lemons. Последвайте я за още оригинални и вкусни десерти и в профилите ѝ в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене