Обелете тиквата и отстранете семките. Нарежете пулпата на малки кубчета и претеглете 400 гр. Обелете лука, нарежете го на ситно и претеглете 100 гр. Измерете 250 ml ябълков сок и 250 ml ябълков оцет. Сварете бурканите и капачките или ги изплакнете с много гореща вода.
В тенджера смесете 2 с.л. от захарта със съдържанието на пакетчето Гелфикс и разбъркайте, за да се смесят. Прибавете останалата захар, кубчетата тиква и лук, ябълковия сок, ябълковия оцет, солта и горчицата и разбъркайте. Сложете всичко да заври при непрекъснато бъркане и оставете да къкри поне 15-20 минути.
Направете тест за желиране: Поставете 1-2 чаени лъжички от горещата смес в чиния. Ако не стегне, гответе още 1 минута.
Веднага напълнете бурканите догоре с тиквеното чътни. Затворете бурканите, обърнете ги с капачките надолу и оставете да престоят така за около 5 минути.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране