Пригответе форма за печене с диаметър 20 см. Намажете леко формата отвътре с олио и покрийте дъното и стените с хартия за печене. Включете фурната да загрява на 180 градуса. В дълбока купа смесете брашното, подправките, бакпулвера и содата.
В отделна купа изсипете тиквеното пюре, яйцата, олиото, айрана, захарта и есенцията ванилия. Разбийте до хомогенна смес.
Прибавете сухите продукти и разбийте до еднородност. Разделете сместа на 3 равни части и изпечете три блата. Всеки блат трябва да се пече около 25-30 минути. Проверете за готовност с дървено шишче.
След изпичане оставете блатовете да изстинат върху решетка. След това ги увийте в свежо фолио, докато дойде време за сглобяване на тортата.
Пригответе пудинга, както е описано на опаковката, използвайки млякото и захарта. Преместете в купичка и покрийте плътно със свежо фолио. В идеално суха купа разбийте маслото до меки връхчета. Прибавете пудрата захар и отново разбийте.
При непрекъснато бъркане започнете да добавяте една по една супена лъжица от сметаната, докато не изразходите всичкото количество. След това изсипете вече изстиналия пудинг и есенцията ванилия към масления крем и разбийте отново. Разделете крема на 3 равни части.
В касерола карамелизирайте захарта. Свалете от огъня и започнете да прибавяте една по една супена лъжица от маслото при непрекъснато бъркане. Накрая изсипете сметаната и морската сол и разбъркайте отново с телена бъркалка. Оставете настрана соса да изстине и да се сгъсти.
За да сглобите тортата, блатовете, кремът и сосът трябва да са изстинали. Поставете първия блат върху картонена поставка за торта. Измажете с първата част от крема. Повторете с втория блат и втората част от крема.
Най-отгоре поставете третия блат и измажете цялата торта с останалото количество крем. Приберете в хладилник за 2 часа, за да стегне кремът.
Изсипете карамеления сос в бутилка за сос и декорирайте страните на тортата, като изстисквате по малко количество от соса в горната част на тортата, така че да се стече надолу. А ако нямате такава бутилка, може да използвате лъжица.
Декорирайте с плодове, нарязани пръчици канела, анасон, стръкчета розмарин и приберете в хладилник за една нощ.
Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти