За приготвяне на плънката, нарежете тиквата на филийки, почистете я от семките и я нарежете на парчета с големина около 3 см. Поставете ги в тава с малко вода, затворете ги с капак и ги задушете за около 15 мин или до омекване, като разбърквайте от време на време. Отцедете добре тиквата от водата и я оставете леко да се охлади.
Смесете брашното с бакпулвера и ги пресейте в купа. Добавете останалите съставки и омесете тестото с ръчен миксер. Разточете 2/3 от тестото и го поставете в намазнена форма (Ø 26 см).
Печете върху решетката в средата на предварително загрятата фурна.
Време за печене: около 12 Минути
Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: 200 °C
Температура на фурна с вентилатор: 180 °C
Извадете тавата от фурната и оставете тестото леко да се охлади. Останалото тесто оформете на руло, поставете го около ръба на формата и го натиснете нагоре около 2 см.
Пасирайте леко задушената тиква и разбъркайте добре с останалите съставки. Изсипете тиквената смес във формата за печене (при изпеченото тесто) и я загладете.
Печете върху решетка при ниска температура в долната половина на фурната.
Време за печене: около 40 Минути
Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: 180 °C
Температура на фурна с вентилатор: 160 °C
Оставете пая да изстине във формата.
Разбийте сметаната с ванилената захар с ръчен миксер до кремообразна и твърда консистенция и я поставете в пош (торбичка) без накрайник. Направете големи туфи по ръба на тортата и поръсете с малко канела. Охладете тиквения пай.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене