Начупете шоколада на едри парчета и разтопете на водна баня на слаб огън. Изсипете мюслито в здраво полиетиленово пликче (торбичка за фризер), затворете и го надребнете, разточвайки добре с точилка. Добавете мюслито към разтопения шоколад. Получената маса разстелете равномерно върху предварително застлана с хартия за печене форма за торта (Ø 26 cm) и притиснете добре към дъното на формата. Оставете минимум 45 мин. в хладилник.
Срежете пъпеша на половина и почистете семките. Със сферична лъжица изрежете около 25 големи и малки топчета и ги накиснете за минимум 30 мин. в ликьора/лимоновия сок, като разбърквате често. След това оставете да се отцедят в цедка, като запазите сока. Изрежете останалия плод от пъпеша, пюрирайте и претеглете 200 г. Смесете пюрето с предварително разбъркана до хомогенност извара със сметана, захарта, ванилената захар, есенцията и отцедения сок от пъпешовите топчета. Накиснете двете пакетчета желатин в около 100 мл вода и оставете да набъбне около 5 мин., след което го загрейте на водна баня или слаб огън, докато се разтвори напълно. Не го оставяйте да кипне! Свалете съда от котлона и оставете желатина да се охлади. Към него добавете 4 супени лъжици от получената смес, разбъркайте добре и едва тогава го добавете към останалата част. След като сместа започне да се желира, разбъркайте в нея предварително разбитата сладкарска сметана. Разстелете получения крем върху блата и разпределете пъпешовите топчета по повърхността, пристикайки някой от тях. Поставете тортата в хладилник поне 3 часа.
За украса обелете кивито, разрежете го на четвъртинки и нарежете тънки филийки и ги поставете между пъпешовите топчета.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене