Измийте сините сливи, червения лук и чушките. След това почистете лютите чушки от дръжките и семките, обелете и нарежете на едро червения лук и обезкостете сливите. След това поставете всички съставки в блендер и пасирайте.
Изсипете сместа в тенджера и я сложете на котлона на умерена температура. След като заври, прибавете портото или десертното вино и разбъркайте. В купа сложете захарта и смесете с 20 г от съдържанието на пакетче Gelfix Екстра 2:1, като разбъркате добре. След като поври няколко минути, овкусете с всички подправки.
Добавете балсамико към сместа и свалете от котлона. Напълнете в предварително подготвени сухи бурканчета с винтови капачки. Когато сте готови, обърнете бурканчетата с капачките надолу и ги оставете да престоят така около 30 мин.
Поднесете като гарнитура към печено месо, пържоли или скара. Сосът е много подходящ за барбекю.
Тази рецепта споделят с нас от Mate Kitchen. Може да ги последвате във фейсбук страницата им.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране