Измийте билките, отцедете ги от водата и ги нарежете на ситно. Настържете пармезана на фино. Разбийте с куки за тесто маслото, пармезана, билките, солта, черния пипер, жълтъците. Добавете и пресятото брашно с бакпулвера до гладкост. Завийте тестото във фолио и го оставете в хладилника да се охлади за около 1 час.
Междувременно обелете морковите. Нарежете ги на ленти с помощта на белачка. Измийте билките за пълнежа, отцедете ги от водата и ги нарежете на ситно. Нарежете колбаса на ивици.
Загрейте гхито в тиган на най-високата температура и поставете морковите заедно с билките, заквасената сметана, млякото, салама, яйцата, солта, черния пипер и индийското орехче. Бъркайте ги на котлона около 3 мин с дървена бъркалка.
Загрейте фурната на горен и долен нагревател на 180 °C. Извадете тестото от хладилника, омесете го още веднъж старателно и го разделете на две половини. За горната кора на тарта отделете прибл. 260 г тесто. Другата част тесто ще послужи за основата на тарта.
За нея разточете тестото във формата на кръг с дебелина 3 мм върху леко набрашнена повърхност. Поставете тестото в тава за тарт (Ø 26 см) и леко притиснете краищата. Отстранете излишното по края на съда тесто и го добавете към тестото за горната част.
Покрийте основата на тестото с хартия за печене и върху нея изсипете вариво (напр. зрял боб, леща), за да не се надигне тестото. Печете в средата на фурната за 10 мин. След това отстранете хартията с варивото и печете за още 8 мин.
Измийте билките, отцедете ги от водата и ги накълцайте на ситно. Разточете тестото с дебелина 2-3 мм върху леко набрашнен плот и изрежете шестоъгълници с форми за сладки. Намажете всеки от тях с яйчен белтък, отгоре поръсете с билките и пак намажете с белтък.
Добавете плънката към тарта и я разпределете равномерно. Натиснете шестоъгълниците плътно върху пълнежа. Отстранете излишното тесто от краищата.
Печете в средата на предварително загрята на 180 °C фурна за около 25 мин до златистокафяво. Извадете соления сладкиш от фурната, оставете настрана да се охлади за кратко върху кухненска решетка, след което внимателно отстранете тарта от формата и сервирайте топъл.
Свързани рецепти
Солена кухня
Солена кухня
Солена кухня