Намаслете основата на формата за печене. Загрейте предварително фурната на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C на вентилатор.
Разбийте мекото масло с миксер на крем. Постепенно добавяйте захарта и ванилената захар до получаването на хомогенна смес. Прибавете едно по едно яйцата, като разбивате всяко по половин минута на най-висока степен с миксер. Смесете брашното и бакпулвера и на два пъти го добавете в сместа. Изсипете тестото в подготвената форма и загладете.
Печете 20 мин в средата на фурната.
Обърнете изпечения блат от формата върху кухненска метална скара, покрита с хартия за печене и отлепете хартията, с която сте го пекли. Оставете да се охлади.
Поставете блата в чиния за сервиране и около него затегнете ринга от формата за торта.
Измийте и почистете ягодите. Оставете няколко големи ягоди за украса, като ги нарежете на тънки филийки. 150 г от ягодите нарежете на малки кубчета и разпределете върху блата.
Пасирайте останалите ягоди. Накиснете желатина в малко вода според указанието на пакетчето. Пресейте пудрата захар и разбъркайте към нея шампанското. На водна баня разтворете набъбналия желатин. Най-напред разбъркайте 2 с.л. от ягодовото пюре в разтворения желатин с помощта на телена бъркалка, след това добавете останалото количество от пюрето. Разбийте сметаната на твърд сняг. Когато ягодовото пюре започне да се желира, разбъркайте и сметаната и добавете капките червена сладкарска боя.
Накиснете желатина в малко вода според указанието на пакетчето. Пресейте пудрата захар и разбъркайте към нея шампанското. Разбийте сметаната на твърд сняг. На водна баня разтворете набъбналия желатин. Най-напред разбъркайте 2 с.л. от шампанското в разтворения желатин с помощта на телена бъркалка, след това добавете останалата смес от шампанско и захар и веднага добавете разбитата сметана.
Първо разстелете розовия крем върху блата, след това върху него добавете и светлия. С помощта на лъжица направете няколко спираловидни движения, минавайки през слоевете крем, така че да се получи мраморен ефект. Не заглаждайте повърхността. Оставете тортата за 3 часа в хладилник.
Преди сервиране отстранете ринга като отделите краищата на крема с помощта на нож. Украсете повърхността на тортата с отделените ягоди.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти