В малка тенджера смесете измитите, почистени и нарязани на четвъртинки ягоди със захарта и лимоновия сок и оставете сместа да заври на умерен огън, като разбърквате от време на време.
Намалете температурата и оставете да къкри 20-ина минути, или докато сосът се сгъсти, като не преставате да разбърквате от време на време. Отстранете от огъня, размачкайте леко плодовете с вилица и охладете сместа.
Покрийте дъното на форма с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене и стените на формата с ацетатна лента или хартия за печене. В блендер или кухненски робот смелете бисквитите до едри трохи.
Добавете разтопеното масло и блендирайте за кратко. Изсипете омаслените трохи в подготвената форма и притиснете с лъжица или дъното на чаша, докато оформите равномерен твърд блат. Оставете в хладилника да стегне.
В средно голям съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавете постепенно млякото и разбъркайте добре. Оставете да заври, намалете температурата на котлона и варете още 3 минути при непрекъснато бъркане.
Отстранете готовия крем от котлона и оставете да се охлади леко, като разбърквате от време на време. Разбийте 200 мл млечна сметана и есенцията ванилия с миксер на висока скорост до меки връхчета. Прибавете на части към крема сиренето, като разбърквате с миксер на ниска скорост, докато се смесят.
След това добавете постепенно охладения пудинг, като не преставате да разбивате с миксер на ниска скорост. Разстелете равномерно върху бисквитената основа и добавете със супена лъжица от плодовия сос на 6-7 места – в центъра и по периферията.
С остър нож разбъркайте внимателно плодовото желе, за да получите мраморен ефект, като внимавате да не докосвате бисквитената основа и оставете да се охлади напълно. Покрийте със свежо фолио и замразете във фризера за пone 6 часа.
Преди да поднесете, разбийте останалите 200 мл млечна сметана с пудрата захар и есенцията ванилия до твърди връхчета. Освободете чийзкейка от формата и поставете в подходящ поднос.
С помощта на пош и накрайник шприцовайте розички от сметаната по периферията на чийзкейка. Нанесете 3-4 с.л. от плодовия сос по средата и декорирайте със свежите плодове.
Поднесете веднага, като разрежете с остър нож, загрят в топла вода за чисти и остри разрези, и се уверете, че режете докрай през основата. Съхранявайте сладоледения чийзкейк във фризера.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още интересни рецепти и съвети.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти