Поставете брашното и останалите продукти последователно в купа и първоначално с помощта на миксер, а после с ръце омесете до получаването на хомогенно тесто. Разделете го на 4 равни части и разточете всяка от тях на квадрати с размери 20х20 см. Така получените блатовете поставете последователно в намаслена тава и ги набодете с вилица. Изпечете всеки на средната решетка на предварително загрята фурна на температура от 200°C за около 8 мин.
Ако ползвате пъпеш го изчистете от кората и семките и половината месо нарежете на дребно, а другата половина издълбайте с малка лъжица за сладолед, за да получите топчете. Ако ползвате праскови или кайсии от консерва първо ги изцедете, а после нарежете половината (по-безформените парчета) на дребно и оставете останалите плодове цели.
За приготвянето на крема накиснете желатина в малко вода, докато набъбне, добавете рома и го загрейте (без да кипва). Разбъркайте до гладкост изварата, лимоновия сок и пудрата захар, прибавете част от тях към желатиновата смес, разбъркайте и едва тогава смесете с останалия крем. Разбийте сметаната и добавете и нея. Напълнете така получения крем в шприц и покрийте първия блат плътно с розички крем, върху които разпределете част от плодовете. Повторете и с останалите 3 блата, като най-отгоре украсете с топченцата пъпеш или половинките кайсии/праскови, така че да наподобяват кора с яйца. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилник.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене