Обелете, почистете и нарежете крушите на малки кубчета и ги смесете с лимоновия сок и червените боровинки в тенджера. Сложете на котлона и разбърквайте в продължение на 10 минути на средна температура, докато омекнат. Смесете пудинга, захарта и разбъркайте с вода. Добавете получената смес към крушите и оставете отново да заври. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
Разтопете маслото в затопленото мляко. Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и млякото. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете го покрито с кърпа да втаса на топло.
Върху набрашнена повърхност размесете втасалото тесто и го разточете на правоъгълна кора с размери 40х30 см. Намажете пълнежа отгоре като оставяте 2 см по краищата (фиг. 1).
Навийте на руло откъм дългата страна и го нарежете на 8 еднакви парчета. Подредете ги в намазнена кръгла форма за печене с диаметър 26 см с отрязания край нагоре (фиг.2).
Печете 35 минути в долната половина на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
След изпичане извадете питата от формата и оставете да се охлади.
Намажете повърхността със затопления конфитюр.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене