Накиснете стъкчетата от бъз в студена вода (не под течаща вода) (Фиг.1). След това оставете да се отцедят върху домакинска хартия. Отрежете стъблата на стръкчетата бъз.
В подходящ съд за варене налейте водата и добавете стръкчетата бъз и захарта. Оставете да ври около 2 мин след кипване. Свалете котлона и към сиропа добавете лимонената киселина и консерванта. Поставете клонките бъз в огнеупорен съд с добро затваряне с обем около 2 л и долейте захарния сироп. Затворете добре съда и оставете сиропа за 5 дни на тъмно и хладно място (най-добре в хладилник).
Поставете домакинска хартия в цедка и прецедете сиропа (фиг. 2). След това сложете сместа да заври отново. След като заври, свалете от огъня и веднага го разлейте в предварително измити и подсушени бутилки до ръба. Затворете, обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така около 5 мин.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране