Отцедете добре кайсиите от компота. Ако сокът от компота е по-малко от 250 мл, долейте вода. Добавете портокаловия сок. Нарежете кайсиите на малки кубчета. Накиснете желатина с няколко супени лъжици вода докато набъбне. Смесете Густин – фино царевично нишесте със захарта, добавете около 6 с.л. от сока и разбъркайте до хомогенност. Поставете плодовия сок да заври, свалете от огъня, добавете хомогенната смес към него и върнете отново за кратко на котлона. Разтворете желатина в горещия пудинг, покрийте го с домакинско фолио и го оставете да се охлади.
Разбийте яйцата на крем с миксер на висока степен за 1 мин. Продължавайки да разбивате постепенно добавете захарта и ванилена захар и разбърквайте поне още две минути. Пресейте брашното, бакпулвера и пудинга в купа и ги добавете към кремообразната смес на две порции. Разпределете тестото в застлана с хартия за печене тава с размери 40 х 30 см. Печете блата на предварително загрята фурна на 200°C при горен и долен нагревател или на 180°C при горещ въздух около 12 мин.След изпичане отделете краищата на изпечения блат от стените и го обърнете върху застлан с хартия за печене плот. Оставете да се охлади напълно, без да отлепяте хартията.
Отлепете хартията внимателно и разрежете охладения блат вертикално на два правоъгълника с размери 30 х 20 см.
Сложете единия блат върху тортена чиния. От втория блат върху изрежете сърца с формичка. Разбийте на твърд сняг сметаната с ванилената захар. Разбийте плодовия пудинг с миксера за кратко като добавяте постепенно сметаната. Напълнете 3-4 с.л. от крема в шприц с форма звезда(диаметър Ø 10 мм). Отделете 3 с.л. от кубчетата кайсии, а останалите смесете в крема. Разстелете крема равномерно върху първия блат и поставете втория блат с изрязаните сърца. Напълнете получените сърцевидни отвори с отделените кайсии. С шприца украсете ръбовете на сърцата и блата. Оставете тортата за около 3 часа в хладилник.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене