С белачка за плодове изрежете тънко кората на портокала, след което го обелете, нарежете на кръгчета и почистете от семките. В дълбока тенджера смесете виното, сока от нар, захарта, подправките, есенцията ванилия, кората и резенчетата портокал и загрейте на средно-силен огън.
Обелете крушите, като запазите дръжките и ги добаветe в тенджерата, като се стараeте да са напълно покрити от течността, по възможност.
Оставете виното да заври, след което намалете и оставете да къкри, частично покрито, за около 30 минути, като разбърквайте от време на време, така че крушите да се пошират равномерно. Проверете крушите, като прободете с върха на остър нож дали са крехки и ако са все още твърди, оставете да къкрят още 10 минути или докато омекнат.
Отстранете от котлона, похлупете с капак и оставете да се охладят до стайна температура, като крушите все още са в течността. Внимателно извадете крушите и прецедете течността. Върнете течността обратно на котлона и я редуцирайте наполовина.
Смесете царевичното нишесте със захарта и поръсете нарязаните на кубчета поширани круши. Кипнете в касерола, при непрекъснато разбъркване, греяното вино, крушите и есенцията ванилия и оставете да къкри 3-4 минути или докато се сгъсти. Покрийте плътно по повърхността със свежо фолио и след като се охлади до стайна температура, съхранявайте в хладилник.
Загрейте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор. Покрийте дъното и стените на 3 форми с диаметър 18-20 см с хартия за печене или печете последователно.
В голяма купа разбийте заедно захарта, яйцето, олиото, греяното вино, есенцията ванилия, оцета и портокаловите корички.
В голяма купа пресейте заедно брашното, царевичното нишесте, какаото на прах, бакпулвера, содата бикарбонат, солта, канелата, смесените подправки и джинджифила. Добавете мокрите съставки към сухите и разбърквайте с бъркалка, докато не останат сухи бучки.
Разпределете тестото поравно между трите форми. Печете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за около 30-35 минути или докато шиш, поставен в центъра, излезе чист. Охлaдете блатовете във формите за 20 минути, след което внимателно обърнете върху решетка и оставете да изстинат напълно.
Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода.
Пригответе пудинга според инструкциите на опаковката, като използвате 400 мл прясно мляко и 40 г захар и оставете да се охлади за минута. Добавете накиснатия желатин, разбъркайте и оставете пудинга леко да се охлади.
Разтопете шоколада на водна баня и оставете да се охлади, но да е още течен.
Разбийте маскарпонето, охладения шоколад, млечната сметана и есенцията ванилия с миксер на ниска степен за 2-3 минути. Отделете 300 грама от сместа за глазурата, добавете мекото масло, пудрата захар и какаото, разбийте до гладък крем и покрийте плътно по повърхността със свежо фолио.
Към останалата смес добавете охладения пудинг, разбийте с миксер на ниска степен до гладък крем и разделете на две равни части.
Поставете първия блат върху чиния за сервиране и оформяме 2-3 см пръстен от първата част от крема по периферията на блата. Запълнете с половината от конфитюра от поширани круши и покрийте равномерно с останалия от първата част от крема. Покрийте с втория блат и повторете с конфитюра и крема. Завършете с последния блат, който поставете с дъното нагоре. Стегнете с ринг за торта или свежо фолио и оставете да престои в хладилника поне 6-8 часа.
Измажете тортата равномерно от всички страни с глазурата и оставете в хладилника за 20 минути да стегне. Декорирайте с поширани круши и зимни плодове по избор. Сервирайте с редуцираното греяно вино.
Тази рецепта ни предлага Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking.
Свързани рецепти
Торти
Торти