Измийте и почистете ягодите. Нарежете ги на малки парченца и претеглете 1 кг.
Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги добавете към ягодите. Сложете сместа да заври при средна температура при непрекъснато разбъркване. След като заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Мармаладът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната.
Свалете сладкото от котлона и отделете 300 г от него. Останалото веднага разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката надолу. Оставете ги така за 5 мин. Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Накиснете желатина в няколко лъжици вода. След като набъбне, го разбъркайте в топлото сладко. Сладкото не трябва да е вряло, за да не се разгради желатинът. Желатинът се добавя за по-стегнато сладко, което да се добави в тортата.
Пригответе Специалния пудинг за бисквитена торта според указанието на опаковката, но със 900 мл прясно мляко.
Докато кремът е още топъл (но не врял), прибавете към него желатина, накиснат и набъбнал предварително.
Покрийте повърхността на пудинга със стреч фолио за свежо съхранение и го оставете да изстине до стайна температура.
Когато кремът е изстинал, отделете 200 г от него за похапване. Останалият разбийте с миксер, той ще ви трябва за тортата.
Разбийте с миксер маслото, докато стане пухкаво и изсветлее леко. Започнете да прибавяте от крема лъжица по лъжица, като не преставате да разбивате през цялото време, до изчерпване на количеството.
В друга купа разбийте студената сметана с пудрата захар до много мек и ефирен крем, но не прекалявайте. Прибавете и сметаната към ваниловия крем, като разбиете отново с миксера.
Използвайте ринг за оформяне на торти с диаметър 20 см, като го поставите директно върху удобна чиния за сервиране. По стените закрепете ацетатно фолио.
Напоете бишкотите в сока от ягоди и ги подредете по дъното на ринга.
Върху бишкотите изсипете част от крема и изравнете.
Следва сладкото от ягоди (ако сте го приготвили по-рано и вече е стегнало от желатина, затоплете го леко, за да можете да го изсипете в тортата, като разбира се, не бива да е горещо). Заравнете го добре със сладкарска шпатула.
Отгоре подредете резенчетата пресни ягоди плътно по цялата повърхност. Приберете тортата във фризера за 10 мин.
След това отново подредете напоени бишкоти плътно една до друга и изсипете останалия крем. Изравнете повърхността и приберете тортата в хладилника за 4-6 ч.
След това време премахнете ринга за оформяне на торти и ацетатното фолио.
Подредете бишкоти по стените на тортата. Ако се затруднявате да ги закрепите, можете да разтопите бял шоколад и да ги залепите с него. Можете да натопите и върховете на бишкотите в разтопен бял и руби шоколад, за да станат розови и още по-вкусни.
Приберете тортата в хладилника за един час, докато стегне.
Преди да сервирате, нарежете пресни ягоди и гарнирайте тортата с тях по повърхността.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти