Загрейте предварително фурната на 180 °C на долен и горен нагревател или на 160 °C с включен вентилатор.
Пригответе пудинга според инструкциите на опаковката, но с 60 г захар и 450 мл мляко. Покрийте горещия пудинг плътно със стреч фолио и го оставете да изстине. Намазнете дъното на тортена форма с подвижен ринг (Ø 26 cm) и го покрийте с хартия за печене.
Разтопете маслото за блата и го оставете да изстине. Разбийте яйцата с горещата вода в купа с миксер на най-високата степен за 1 минута, докато се образува пяна. Постепенно добавете захарта, смесена с пакетчето ванилова захар, и разбийте сместа за още 3 минути.
Прибавете брашното с бакпулвера и разбъркайте за кратко на най-ниската степен на миксера. Добавете разтопеното и охладено масло и отново разбийте за кратко. Загладете тестото в тортената форма и печете приблизително 22 минути.
След като изпечете блата, разхлабете и свалете внимателно ринга от формата и оставете да се охлади върху хартията за печене.
Разтопете маслото за блата и го оставете да изстине. Намазнете вече почистената форма с ринг от предното печене на блата и пак я покрийте с хартия за печене. Загрейте предварително фурната на 180 °C на долен и горен нагревател или на 160 °C с включен вентилатор.
Разбийте яйцата с горещата вода в купа с миксер на най-високата степен за 1 минута, докато се образува пяна. Постепенно добавете захарта, смесена с пакетчето ванилова захар, и разбийте сместа за още 3 минути.
Прибавете брашното с бакпулвера и какаото и разбъркайте за кратко на най-ниската степен на миксера. Добавете разтопеното масло и отново разбийте за кратко. Загладете тестото в тавата и печете пак за около 22 минути.
След като изпечете блата, разхлабете и свалете внимателно ринга от формата и оставете да се охлади върху хартията за печене.
Сложете омекналото масло в купа и разбъркайте с миксер. Добавете пудинга и разбийте сместа до гладкост. Уверете се, че маслото и пудингът са със стайна температура, в противен случай масленият крем ще се сгъсти. Отделете около 5 с.л. от масления крем настрана.
Внимателно отстранете хартията за печене от двата блата и нарежете всеки от блатовете на две равни хоризонтални части - така че да се получат 4 кръга с еднаква височина (два ванилови и два шоколадови).
От всеки от тези кръгове изрежете 3 пръстена с помощта на по-малки тавички/съдинки/чаши. Трябва да получите кръгове с диаметри - 7, 12 и 18 см. Започнете да сглобявате тортата по показания начин на снимката, за да постигнете шахматен ефект накрая.
Ако първият блат е с най-външен ванилен пръстен, то при горния блат - най-външният пръстен следва да е шоколадов. Така редувате блатовете докрай, а всеки от тях намажете равномерно с масления крем.
С отделения настрана маслен крем намажете най-горната част на тортата и я охладете поне за час в хладилника.
Разточете марципана на фин лист (вижте как да си направите домашен марципан тук) върху кухненски плот. Внимателно покрийте охладената торта с марципана и отрежете излишните му краища.
Разтопете кувертюрите на водна баня и с помощта на пош нанесете фини шоколадови ивици върху тортата.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти