Подгответе две 20 см форми за печене, като намажете само дъното им с масло и застелете с кръг хартия за печене. Загрейте фурната на 170С.
За белия блат разбийте яйцата със захарта и ванилената захар на пухкав крем, добавете брашното, смесено с бакпулвера, и объркайте. Пресипете в подготвената форма.
За какаовия блат повторете описаното за белия блат, като накрая добавите и какаото.
Ако искате да приготвите сместа наведнъж, разбийте всички яйца с всичката захар, и добавете всичкото брашно без 2 лъжици. Разделете в две купи. В едната добавете останалото брашно. В другата - какаото.
Изпечете за около 25-30 мин или докато при пробождане с шишче то излезе чисто. Оставете блатовете във формите за 7-8 мин, след което освободете стените с тънък нож и извадете върху решетка. Охладете напълно преди да режете, най-добре за цяла нощ.
Пригответе сиропа, като кипнете захарта с водата и оставете да изстине.
Пригответе крема, като сложите млякото да се загрее заедно със захарта и ванилената захар в средноголяма тенджера. Разбийте леко яйцата, добавете нишестето и разбъркайте хубаво, за да няма бучки. Добавете на няколко пъти по малко от горещото мляко към разбитите яйца, за да ги темперирате. Накрая върнете всичко в тенджерата и гответе на слаб котлон, докато кремът започне да се сгъстява. Дръпнете от огъня и добавете маслото, нарязано на парченца. Объркайте, докато кремът го поеме. Покрийте плътно с фолио и оставете да изстине.
Пригответе си шаблон от хартия с диаметъра на блатовете. Вътре направете три окръжности на равно разстояние, а в средата оставете малко кръгче. Изрежете с ножица всеки пръстен - ще ви трябват централното кръгче и средният пръстен.
Когато блатовете са изстинали, ги разрежете по хоризонтала на две. От всеки блат с помощта на шаблона изрежете три пръстена и едно кръгче.
За да сглобите тортата, поставете в чиния бяло кръгче, какаов пръстен, бял пръстен, какаов пръстен. Сиропирайте леко с четка. Намажете с част от крема и поръсете с орехи.
Продължете с втория етаж, като разминете цветовете - какаово кръгче, бял пръстен, какаов пръстен, бял пръстен. Продължете по същия начин, докато подредите четирите блата.
Измажете цялата торта с крем и поръсете с орехи. Може да поръсите с настърган шоколад. Охладете добре преди да сервирате, за да не се разпадне при рязане. Поднесете парчетата торта легнали, за да се вижда веднага шахматната шарка.
Тази рецепта споделя с нас Луиз от кулинарния блог Salted Lemons.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене