Почистете и измийте (ако са пресни) боровинките и ги пасирайте за кратко (да не достигат гладка консистенция). Почистете, измийте и накълцайте на дребно чушките, измийте лимоните, настъргайте кората им на дребно и ги изстискайте. Смесете всички съставки в подходящ за варене съд, разбъркайте 2 с.л. захар със ½ от съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато.
След завиране, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Салсата трябва да ври около 5 минути при непрекъснато бъркане (при нужда отстранете пяната).
Свалете съда от огъня и веднага разсипете салсата в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 минути.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране