Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Смелете шамфъстъка, като внимавате да не избие мазнината му от прекалено пасиране - само колкото да се смели.
Отделете жълтъците от белтъците. Смесете жълтъците със захарта и разбийте до побеляване. Добавете смления шамфъстък. Почистете бъркалките на миксера и разбийте белтъците на сняг в другата купа.
Добавете ги в сместа, като бъркате внимателно, така че да запазите въздуха в сместа. Накрая прибавете брашното, бакпулвера, бадемовия екстракт и солта. Разбъркайте добре.
Изсипете сместа в тавата и печете около 15 минути до леко златист загар. Оставете 5 минути да почине. Поръсете блата през цедка фино с пудра захар. Покрийте го с чиста кърпа и внимателно го обърнете на плота.
С помощта на кърпата започнете да завивате блата на руло заедно с кърпата. Това се казва трениране на спондж блата. По този начин той ще заеме формата на руло. Оставете го така да изстине за 5-6 мин и го развийте. Внимателно отлепете хартията за печене.
Стопете белия шоколад на водна баня, като се стремите купата да не докосва съда с водата. Парата ще го разтопи. Охладете го.
Пригответе крема, като смесите маслото и сиренето и ги разбиете до гладкост. Добавете шоколада, след това разбитата сметана, портокаловите корички и бадемовия екстракт и разбийте, докато получите пухкав крем.
Намажете блата с дебел пласт крем, като оставите 2 см отстрани покрай ръба. Поръсете обилно с малини или нарязани ягоди. Внимателно навийте рулото откъм късата страна. Ръбът трябва да остане отдолу.
Прехвърлете рулото в плато, намажете го обилно с крем, поръсете със счукан шамфъстък и подредете малини или ягоди за разкош отгоре.
Охладете десерта за няколко часа в хладилник, но преди поднасяне го извадете половин час по-рано, за да отпусне леко.
Последвайте Ани Шакарян и блога ѝ Вкуснотека за още апетитни рецепти.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене