Смелете шамфъстъка възможно най-фино и го изсипете в дълбока купа. Към него добавете брашното, пудрата захар и маслото. Омесете с ръце или с миксер на най-ниската скорост, докато се получат мокри трохи. Към тях прибавете жълтъка и месете още малко с ръце до меко тесто, което при стискане не се разпада.
Завийте готовото тесто в стреч фолио и го приберете в хладилника за около 30 мин да стегне. Имайте предвид, че това тесто е много нежно и наистина е добре да се охлади преди работа.
Загрейте фурната на 180 градуса. След като тестото се е охладило, го сложете върху силиконово килимче или набрашнена повърхност и го разточете внимателно. Поставете го в кръгла форма за тарт с диаметър 26 см. Отгоре покрийте тавата с хартия за печене и изсипете тежест за печене или суров боб.
Печете около 15 минути. След това внимателно отстранете тежестта/боба заедно с хартията и допечете тестото за още 10 минути.
Сипете яйцата и захарта в дълбока купа и ги разбийте на висока скорост с миксер, докато сместа започне да образува пяна отгоре. Не е нужно да я разбивате дълго. Добавете лимоновия фреш, разбивайки сместа, а накрая прибавете сметаната. Ще получите много течна смес с наситен жълт цвят.
Излейте пълнежа във вече изпечената тестена основа и върнете тарта във фурната за около 25 минути на 150 градуса. Проверете готовността на сладкиша, като го разклатите леко – ако в средата не мърда, значи е готов. Охладете го, оставяйки фурната леко отворена, за да не се нацепи плънката.
Смесете белтъка и захарта в купа на водна баня и бъркайте непрекъснато около 5 минути, докато захарта се разтвори напълно. Проверете, като стриете малко от сместа между два пръста. Ако не усещате кристалите на захарта, значи е готова.
Преместете сместа в дълбока купа и я разбийте на високи обороти, докато се получи гъст и много лепкав меренг. Биенето с миксер ще бъде продължително – поне 5 минути. Сложете готовия меренг в пош с накрайник по ваш избор и шприцовайте тарта.
Украсете с пресни ягоди и натрошен шамфъстък по желание.
Последвайте Лора Капустина и блога ѝ High Heels Baking за още интересни рецепти.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене