В тенджера кипнете водата заедно със солта, черния пипер и маслото (маргарина). След това свалете тенджерата от котлона. Изсипете цялото количество брашно в тенджерата с горещата вода и разбъркайте до получаване на гладко тесто с помощта на дървена лъжица. Загрейте сместа при непрекъснато бъркане в продължение на 1 мин до образуването на топка тесто.
В купа изсипете тестото, оставете леко да изстине и прибавете последователно две от яйцата. Разбъркайте сместа с миксер (с куки за тесто) на най-високата степен. Разбийте третото яйце в отделна купа и добавяйте от него в тестото, докато тестото заблести и и започне да лепне по куките на миксера.
С помощта на пош шприцовайте 24 профитероли с еднакъв размер върху тава, застлана с хартия за печене. Ако не разполагате с пош, оформете профитеролите на 24 еднакви топчета с помощта две чаени лъжици. Изпечете ги за около 30 мин на 200°C на горен и долен нагревател или на 180°C с вентилатор. Не отваряйте вратата на фурната през първите 15 мин, в противен случай профитеролите няма да набъбнат и ще сприхнат.
Поставете изпечените профитероли върху кухненска решетка, застлана с хартия за печене. Разрежете хоризонтално на две части и оставете да се охладят.
Измийте ябълката и я нарежете на 24 фини резени, с които ще украсите профитеролите. Нарежете останалата ябълка на дребни кубчета. Измийте лука и отделете 24 красиви стръкчета за украса. Нарежете останалия лук на колелца.
Измийте и нарежете мащерката на ситно. Измийте лимона с гореща вода и настържете кората му на ситно. Изцедете сока от половин лимон. Нарежете около 24 малки парченца от пушеното филе от пъстърва (сьомга) за украса, останалото филе нарежете на ситно.
Смесете крема сиренето със заквасената сметана. Към тях добавете кубчета ябълка, лука, нарязан на колелца, мащерката, настърганата лимонова кора, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте получения мус с лъжица.
Разпределете муса равномерно във всеки от разрязаните профитероли. Върху крема поставете тънък резен ябълка, стръкче лук, малко сладко от боровинки и захлупете с другата половина на профитеролите.
Свързани рецепти
Солена кухня
Солена кухня
Солена кухня