Загрейте предварително фурната на горен и долен нагревател до 180°C. Нарежете на ситно кувертюра и го разтопете на водна баня на среден огън. Смесете маслото и също го разтопете. Разбийте яйцата и солта в купа с миксер, докато сместа стане светла и кремообразна.
Постепенно добавете захарта и разбийте още 2 минути. Пресейте заедно брашното, какаото на прах и бакпулвер, прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте. Добавете и сместа от кувертюра, и маслото и отново разбийте до хомогенност.
Изсипете сместа в застлана с намазнена хартия кръгла форма за торта (ø 26 см) с подвижен ринг и печете на средния рафт на фурната за около 35 минути. Извадете блата и го оставете да изстине.
Смесете пудрата захар, жълтъците, царевичното нишесте и 6 с.л. прясно мляко. Сварете останалото мляко заедно с ваниловата есенция, захарта с канела и есенцията бадем. Отстранете от котлона. Прибавете към него жълтъчната смес и доварете на слаб огън при непрекъснато бъркане за 1 минута.
Отстранете сместа от котлона, покрийте повърхността на пудинга със стреч фолио и оставете да изстине напълно, но само на стайна температура.
За да завършите масления крем, разбийте маслото, което е със стайна температура, с миксер на пухкав крем, след което започнете да добавяте изстиналия крем постепенно и да разбърквате до хомогенност.
В касерола изсипете вишните, захарта, канелата, индийското орехче и карамфила и оставете да заври на най-високата степен на котлона.
Разбъркайте водата и царевичното нишесте до гладкост, след което ги прибавете към плодовата смес. Оставете да ври за приблизително 1 минута при непрекъснато разбъркване.
Внимателно отстранете ринга от вече изстиналия блат и го нарежете хоризонтално на три блата с еднаква дебелина.
Поставете първия блат върху чиния за сервиране. Поставете около него ринга на формата за печене. Намажете равномерно първия блат с компота и залепете плътно втория блат.
Сиропирайте и него, след което разпределете 1/3 от масления крем върху втория блат, поставете третия блат отгоре, пак сиропирайте и пак нанесете 1/3 от крема. Оставете да се охлади за 40 минути
С останалия крем измажете тортата отстрани и декорирайте с помощта на пош със звездовиден накрайник (ø 1,5 см) няколко розички върху тортата. Охладете я за минимум 1 час в хладилника, за да стегне.
Разтопете бонбоните на слаб огън. Подредете хартиени сламки за пиене върху хартия за печене и изсипете разтопената сладка смес върху края на сламките в желаната от вас форма.
Добавете захарни поръски, перли и декорации по желание и оставете близалките да изсъхнат добре. Декорирайте тортата с близалките малко преди сервиране.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене