Пресейте брашното и разбъркайте маята. Добавете останалите продукти. Омесете всичко с миксер и куки за тесто за кратко на ниска степен, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто. Може да омесите и тестото с набрашнени ръце в купата или върху набрашнена повърхност, за да стане още по-пухкаво. Покрийте купата и я оставете на топло, докато тестото видимо удвои обема си.
Омесете още веднъж за кратко втасалото тесто върху набрашнена повърхност, разделете тестото на десет еднакви топки и от всяка оформете гевречета, франзелки и хлебчета.
За да приготвите гевречета, оформете от една топка руло с дължина 55 см и увийте като геврече и притиснете добре крайщата му в тестото. За франзелки и хлебчета от топките тесто оформете рула с дължина 20 см рула и прилепете краищата им на обръч. Останалите топки оформете на овални хлебчета.
Оставете хлебчетата да втасат отново.
Поставете водата да заври. Свалете тенджерата от огъня, добавете внимателно содата, тъй като содата се разпенва. Разбъркайте добре.
С помощта на голяма решетъчна лъжица потопете гевречетата, франзелки и хлебчета. Изцедете ги добре и ги подредете в предварително застлана с хартия за печене тава. Поръсете с малко сол, ким или маково семе.
Печете в средата на предварително загрята фурна на 200°C на горен и долен нагревател или на 180°C на горещ въздух за около 18 мин.
След изпичане извадете хлебчетата с хартията върху метална решетка да се охладят.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене