Изсипете 70 г от кокосовото мляко в купичка и го загрейте до 40°С. Прибавете към него маята и захарта. Разбъркайте и оставете настрани, докато приготвите спанака и маята се активира.
Започнете с приготвянето на спанака, който ще добавите към тестото. Измийте го и го подсушете върху кухненска кърпа. Поставете го в блендер или чопър заедно с пестото и останалото кокосово мляко и смелете на фина паста.
Изсипете 300 г брашно, солта и мекото веган масло в голяма купа. Добавете към брашното активираната мая и пасирания спанак и омесете меко тесто. Готовото тесто поставете в чиста купа намазана със зехтин и покрийте със стреч фолио. Оставете го на топло да втаса, докато увеличи двойно обема си.
Разделете втасалото тесто на 17 равни части по 45 грама всяка. Всяка част оформете на топка.
Поставете лист хартия за печене върху голяма тава за печене. Подредете топките тесто върху тавата във формата на елха. Оставете малко място между всяка топка, мястото ще се запълни след като тестото втаса.
Покрийте така оформеното тесто с чиста кухненска кърпа. Оставете го, докато втаса. Когато сте готови за печене, загрейте фурната до 180°C. Печете хляба за 40-50 минути или докато повърхността стане равномерно златисто-кафява.
За да направите глазурата, смесете зехтина с босилековото песто и разбъркайте.
Намажете хляба с глазурата, докато е топъл.
Свързани рецепти
Солена кухня
Солена кухня
Солена кухня