Измийте много добре портокалите и ги нарежете на кръгчета. Кипнете водата, портокалите и захарта и разбъркайте леко, докато захарта се разтвори. Намалете температурата и оставете да къкри около 10 минути и сиропът се редуцира до 1/3 от първоначалния си обем.
Свалете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура. Подредете портокалите върху хартия за печене и оставете да се отцедят от сиропа, а останалия сироп отделете за сиропиране на блатовете.
Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 3 форми с диаметър 18 см.
Разбийте яйцата, захарта и есенцията ванилия до пухкав бял крем в голяма купа с миксер на средна степен. Пресейте бакпулвера, брашното, нишестето, какаото и солта в отделна купа и разбъркайте. Добавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте внимателно с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
В чаша смесете прясното мляко, олиото и есенцията бадем, добавете 1-2 с.л. от тестото и разбъркайте добре. Прибавете млечната смес към останалото тесто и разбъркайте внимателно до пълното ѝ усвояване. Добавете бадемовото брашно и отново разбъркайте, докато се смесят. Разделете тестото на 3 равни части и разпределете в подготвените форми.
Печете около 25 минути в предварително загрята до 180°C или 160°C с вентилатор фурна или до суха клечка. Оставете готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите и ги обърнете върху решетка да се охладят напълно.
Покрийте дъното и стените на 2 форми за печене с диаметър 15-16 см със свежо фолио.
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути.
Смесете захарта с царевичното нишесте и оваляйте филетираните портокали. В тенджера кипнете озахарените портокали и оставете за 4-5 минути да къкрят на ниска степен, като разбърквате от време на време, или докато сместа започне да се сгъстява.
Отстранете от котлона и оставете да се охладят. Към леко охладените портокали, добавете накиснатия във вода желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Добавете есенцията ванилията и разбъркайте, охладете на водна ледена баня до стайна температура и разделете на 2 равни части.
Прехвърлете всяка от охладените части портокалов конфитюр в подготвените форми, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стегне за поне 2 часа или за 30-40 минути във фризера.
Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа разбийте маскарпонето, пудрата захар, млечната сметана, портокаловия сок и есенцията ванилията до гладък крем. Разтопете на водна баня желатина, като внимавате да не кипне. Добавете 1-2 с.л. от крема към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата.
Прибавете желатина към крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до пълното му усвояване.
Разделете крема на равни части в 2 големи поша с кръгъл накрайник.
Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния и намажете повърхността му с портокаловия сироп с помощта на четка.
Поставете регулируем ринг за торти около блата, като преди това покрийте стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Нанесете тънък слой от първата половина крем и заравнете. Освободете първия диск портокалов конфитюр от ринга и фолиото и поставете по средата на покрития с крем блат. Запълнете отстрани останалия улей и след това отгоре с останалата част от първата половина от крема и загладете.
Поставете отгоре втория блат и нанесете с четка от портокаловия сироп. Нанесете отново тънък слой от втората част от крема и загладете. Освободете втория портокалов диск от ринга и фолиото и поставете по средата на покрития с крем блат. Отново запълнете отстрани и след това отгоре с помощта на поша с останалата част от втората половина от крема и загладете.
Нанесете с четка от портокаловия сироп по лицевата част на последния блат и поставете най-отгоре, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга за поне 6 часа или за през нощта.
Освободете готовата торта от ринга и ацетатната лента и я покрийте от всички страни с крема за глазурата, който напълнихте в поша.
Измажете равномерно от всички страни тортата с палетен или широк кухненски нож и оставете в хладилника за 20-30 минути да стегне глазурата.
Преди да поднесете тортата декорирайте със захаросаните резенчета портокал, пръчици канела, звездовиден анасон, шушулка ванилия и свежи клонки розмарин, като по избор може да поръсите лекичко през цедка с фина пудра захар.
Пригответе глазурата непосредствено преди да сглобите тортата.
Разбийте мекото масло, есенцията и пудрата захар до пухкава бяла маса в голяма купа с миксер. Добавете на части крема сиренето и разбийте до пухкав бял крем. Прехвърлете в голям пош с кръгъл накрайник.
Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене