Затоплете млякото и разтопете маслото в него.
В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлото мляко без стафидите и бадемите и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. На края върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 3 еднакви топки. От тях оформете 3 рула с дължина около 35 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака. Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 35 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на вентилатор на 160°C.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене